İç Titremesinin Tedavisi

İç titremesi, ani bir ürperti hissiyle başlayan ve çeşitli psikolojik etkenlerden kaynaklanabilen bir durumdur. Panik atak, travma sonrası stres bozukluğu veya obsesif kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıklarla ilişkili olabilir. Tedavi yöntemleri arasında ilaçlar ve bilişsel-davranışsal terapi yer alır. Uygun destekle yönetilebilir.
İç Titremesinin Tedavisi
08 Eylül 2024

İç Titremesi:


İç titremesi, kişinin ani olarak içinde bir ürperti hissi yaşaması ve bunu takiben bir anlık titreme durumudur. İç titremesine yol açan çeşitli faktörler bulunmaktadır. Bu etkenlerden biri panik atak hastalığıdır. Panik atak, tüm dünya genelinde önemi gittikçe artan ve dikkatle ele alınması gereken bir hastalıktır. Bu hastalığın önem kazanmasının temel nedeni, gün geçtikçe yaygınlaşması ve toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit eder hale gelmesidir.

İç Titreme ve Panik Atak:


İç titremesine neden olan panik atak hastalığının bir diğer özelliği, kolayca tedavi edilememesi ve beklenmedik anlarda yeniden ortaya çıkabilmesidir. Panik atak hastalığı, sanıldığının aksine hiç de kolay bir hastalık değildir. Panik atak nöbeti geçiren hastalar, hastalığı tarif etmekte bile zorlanmaktadır.

İç Titremesi Anında Yaşananlar:


İç titremesi bazen şiddetli ve sarsıcı bir şekilde aniden ortaya çıkar. Örneğin; kişi iç titreme yaşadığı zaman, kalbinin fırlayacakmış gibi olduğunu zanneder. Bununla birlikte bir kalp atışı, beyinlerde bir uğultu ve basınç hissi oluşur. Tansiyonun çok yükseldiği hissi de buna eşlik eder. Ayrıca düşüncelerinde bulanıklık, ölüm korkusu ve nefes darlığı gibi belirtiler de görülür. Bu belirtilerle birlikte iç titreme nöbeti gittikçe artar. Hasta, dilinin boğazına kaçtığını ve nefes alamadığını düşünür. Son olarak, bayılma hissi, acil yardım alma isteği ve ölüm korkusu yaşanabilir. Bu tür belirtiler, panik bozukluğunun yani panik atak hastalığının en temel belirtilerindendir.

İç Titremesinin Diğer Nedenleri:

İç titremesine neden olan bir başka sebep, geçirilen bir travma sonrası kişinin yaşadığı stres bozukluğudur. Kişinin travma yaşaması çeşitli sebeplerden olabilir. Aile içi şiddet, trafik kazası, taciz, işkence, tecavüz gibi travmalar, kişide iç titremesine neden olabilmektedir.

İç titremesini meydana getiren bir başka durum da obsesif kompulsif bozukluktur. Obsesyon yani saplantı, kişinin kendi isteği dışında meydana gelen ve kişiyi tedirgin eden, benliğe yabancı olan, bilinçli bir çabayla giderilemeyen, tekrarlayıcı düşüncelerdir.

Kompülsiyon ise, çoğu zaman saplantılı düşünceyi yok etmek üzere yapılan, istem dışı yinelenen hareketlerdir. Obsesif kompulsif bozukluk, bazı düşüncelerin kişiye saçma sapan gelmesi nedeniyle, kişi bu tarz düşünceleri yok etmeye çalışır. Fobiler de iç titremesine neden olabilir.

İç Titremesinin Tedavisi:

İç titremesinin çoğu zaman panik atak hastalığı nedeniyle olduğu göz önüne alındığında, panik atak için yapılan tedavi, herhangi bir sebepten ötürü oluşan iç titremesini de durdurur. İç titremenin tedavisi iki şekilde yapılabilir:

  • İlaç tedavisi
  • Bilişsel-davranışsal terapi

İlaç tedavisi, doktor kontrolünde reçete edilen ilaçlarla yapılmaktadır. Bu ilaçlar, beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzelterek, iç titremesi ve panik atak belirtilerini hafifletir.

Bilişsel-davranışsal terapi ise, kişinin olumsuz düşünce ve davranışlarını değiştirmeyi amaçlayan bir terapi yöntemidir. Bu terapi sayesinde, kişi iç titremesine neden olan düşünce ve davranışları fark eder ve bunları değiştirmek için adımlar atar.

Sonuç olarak, iç titremesi ciddi bir sağlık sorunu olup, nedenlerinin ve belirtilerinin doğru şekilde anlaşılması ve tedavi edilmesi önemlidir. Uzman bir doktor veya terapist ile çalışarak, iç titremesinin üstesinden gelmek mümkündür.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Rojda 25 Mayıs 2024 Cumartesi

Bende yaklaşk bir yıldır iç titreme var ve dinlenme halindede oluyor norolojiye gttm hcbsi demediler sürekli halsizlik ve baş dönmesi var ne yapmam lazm

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba, yaşadığınız belirtiler rahatsız edici olabilir ve farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Nörolog bir sorun bulamadıysa, bir iç hastalıkları uzmanına veya endokrinologa gitmeniz faydalı olabilir. Ayrıca, vitamin ve mineral eksiklikleri de bu tür belirtilere yol açabilir, kan tahlili yaptırmanız iyi olabilir. Geçmiş olsun!

soru
Ayşe özgün 17 Mayıs 2024 Cuma

2.3 aydır bende titreme sallanti oluyor sanki birsey olacak gibi debrem sarsintisi gibi sebebini aciklarsaniz sevinirim iyi geceler

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Ayşe özgün, yaşadığınız titreme ve sarsıntı hissi anksiyete veya panik atak gibi psikolojik durumlarla ilişkili olabilir. Ayrıca, tiroit problemleri, sinir sistemi ile ilgili sorunlar veya metabolik dengesizlikler de bu tür belirtilere neden olabilir. Kesin bir tanı için bir doktora başvurmanız İyi olur. Geçmiş olsun, iyi geceler.

2. Cevap
cevap
Özenç

Merhaba, bu tür titremeler hem psikolojik hemde fiziksel sıkıntılardan ortaya çıkabilir. Fiziksel olarak sinir sistemi hastalıkları titremeye neden olabilir. Psikolojik olarak ise anksiyete ve depresyon hastalıklarında da bu titremeler görülebilir. Uzun sürmesi sebebiyle bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.

Çok Okunanlar
Kollarda Titremenin Nedenleri?
Kollarda Titremenin Nedenleri?
Popüler İçerikler
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Acıkınca El Titremesi Nedenleri?
Acıkınca El Titremesi Nedenleri?
El Titremesi Belirtileri ve Tedavisi
El Titremesi Belirtileri ve Tedavisi
Birden Gelen Titreme Tedavisi
Birden Gelen Titreme Tedavisi
Gebelikte Üşüme Titreme Belirtileri ve Tedavisi
Gebelikte Üşüme Titreme Belirtileri ve Tedavisi
Yaşlılarda El Titremesi Nedenleri?
Yaşlılarda El Titremesi Nedenleri?
Güncel
Baş Parmak Titremesi Nedenleri?
Baş Parmak Titremesi Nedenleri?
Güncel
Uykuda Titreme Nedenleri?
Uykuda Titreme Nedenleri?
Güncel
Aniden Gelen Titreme Sebepleri Nelerdir?
Aniden Gelen Titreme Sebepleri Nelerdir?
Titremeye Ne İyi Gelir?
Titremeye Ne İyi Gelir?
El Ayak Titremesi Sebepleri
El Ayak Titremesi Sebepleri
El Ayak Titremesi Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi
El Ayak Titremesi Halsizlik Belirtileri ve Tedavisi
Kalpte Titreme Tedavisi
Kalpte Titreme Tedavisi
Titreme Neden Olur?
Titreme Neden Olur?
Gece Titreme Üşüme Belirtileri ve Tedavisi
Gece Titreme Üşüme Belirtileri ve Tedavisi